Watertbergend vermogen van bossen verhogen
Bossen onttrekken veel water aan de grond. Toch kan er nog veel verbeterd worden om het wegstromen van regenwater uit bossen te beperken
Bijvoorbeeld door zo goed mogelijk (zeker bij nieuw aan te leggen bossen) de reliëfvorm van het oppervlak lokaal te voorzien van gesloten gleuven, kuilen en lanen, door gesloten of onderbroken grachten te voorzien, door meer kleinere of grotere vijvers (die al of niet bereikbaar zijn voor watervogels) te voorzien in bossen. Diepere vijvers die niet droog komen in zeer droge omstandigheden (bodem lager dan het grondwaterpeil) hebben een grote ecologische bijdrage. Op deze wijze wordt dan het regenwater op een nogal egaal verspreide wijze in het bos beter vastgehouden en vloeit het niet direct naar de laagst gelegen plaatsen (in het bos of daarbuiten) of naar de beek. Deze aanpassingen hebben ecologisch en recreatief een gunstige impact terwijl ze het waterbergend vermogen in het bos verhogen.
Misschien is dit een goed idee, mits er een nieuw bos aangeplant wordt voor dit doel. Omdat we niet zeker weten wat de kwaliteit van het water is (teveel nutriënten), is het beter daarvoor geen bestaande natuurgebieden te gebruiken. In sommigen van die gebieden wordt de grond soms opzettelijk schraal gehouden om een aantal planten opnieuw een kans te geven.
In de eerste zin bij de uitleg staat dat het gaat om het beperken van het wegstromen van regenwater uit de bossen!